kwasiki
Tagi: krem na zmarszczki krem na blzny kwas hialuronowy
26 kwietnia 2011, 11:35
Glikozoaminoglikan (rodzaj polisacharydu) znany jako kwas hialuronowy, który występuje we wszystkich organizmach żywych i należy do najliczniejszej grupy związków mających identyczną budowę chemiczną. Najlepszy jest z niego krem na blizny. Kwas hialuronowy (HA) to związek, który wiąże wodę w naskórku. Może on być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów skóry. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. Krem na zmarszczki jest bardzo dobrym rozwiązaniem przy starzejącej się skórze. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody, co po 25 roku życia sprawia, iż każdy powinien zacząć używać krem na zmarszczki. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody.
Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA. Wraz ze zmniejszającą się ilością kwasu hialuronowego w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych zwanych przebarwienia. Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Kwas ten w naturalny sposób osłania
skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną, która znacznie podatna jest także na oparzenia. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dlatego też, jakiekolwiek korzyści, z kosmetycznego zastosowania HA wynikają z jego obecności na powierzchni skóry. Badania wskazują, że najmniejsze cząsteczki kwasu HA korzystnie wpływają na odbudowę uszkodzonego naskórka (otarta skóra ponownie pokrywa się nabłonkiem) Żele na bazie kwasu hialuronowego są stosowane do wypełnień ubytków w tkankach działając niczym idealny krem na blizny.
Dodaj komentarz